
Fondssparing i urolige tider
Store politiske og økonomiske endringer skaper ofte uro i aksjemarkedet. For mange fondsparere kan det være fristende å gjøre raske grep når verdiene svinger. Men erfaring viser at det som regel lønner seg å holde fast ved planen – også når det stormer som mest.
La oss forklare det slik:
Som de aller fleste har fått med seg, har Donald Trump har i den siste tiden satt i gang store endringer i USAs handelspolitikk. Han har innført en generell toll på de fleste varer som kommer inn i landet.
Trump sier at målet er å gjøre USA mer selvforsynt og å beskytte amerikanske bedrifter mot utenlandsk konkurranse. Han mener det er bedre at USA produserer flere varer selv, i stedet for å være avhengig av import fra andre land. Dette er en politikk som kalles proteksjonisme.
Men denne politikken får konsekvenser – ikke bare for USA, men for hele verdensøkonomien. Og det er nettopp dette som gjør at børsene verden over reagerer.
Hva skjer når det kommer toll?
Toll er som å sette opp et hinder i denne handelen. Hvis USA sier: «Nå blir det dyrere å importere varer fra Kina», betyr det at amerikanske bedrifter og forbrukere må betale mer for de samme varene. Det gjør handelen mindre effektiv – og alle taper litt.
Bedrifter som vanligvis kjøper billige deler fra utlandet, må plutselig betale mer. Det gjør at de tjener mindre penger. Folk og bedrifter begynner kanskje å bruke mindre penger, og usikkerheten øker.
Når store land som USA og Kina begynner å legge toll på hverandres varer, blir det også vanskeligere for selskaper å planlegge for fremtiden. Investorer blir urolige, og mange selger aksjene sine. Da faller prisene, og børsene går ned.
Verdensøkonomien i en handelskrig?
For å forstå hvorfor børsene svinger akkurat nå, må vi først se litt på hvordan verdensøkonomien vanligvis fungerer.
Land handler med hverandre fordi det lønner seg for begge parter. Norge er for eksempel veldig gode på å produsere laks, men ikke på å dyrke ris. I Asia er det motsatt – der har de perfekte forhold for ris, men ikke så mye laks.
Når vi handler med hverandre, får vi mer av det vi trenger, og vi bruker ressursene våre på det vi er best på. Det gir flere jobber, billigere varer og økonomisk vekst i begge land.
Etter at Trump hevet tollsatsene over hele verden, har børsene reagert som rene jo-jo’er. Den ene dagen faller de kraftig, for så å stige voldsomt et par dager senere.
Hvorfor reagerer børsen som den gjør?
I korte trekk er en børs en markedsplass der det kjøpes og selges aksjer, verdipapirer og andre finansielle produkter. Hensikten med børsen er å gjøre det mulig for selskaper å hente inn kapital, penger de trenger for å vokse - samtidig som investorer får mulighet til å plassere pengene sine og eie en del av disse selskapene.
Så hvorfor reagerer børsene på denne måten når Trump holder på som han gjør?
Markedet elsker forutsigbarhet. Altså, når vi kan forutsi om det kommer mørke skyer i horisonten eller når det er positive tendenser i markedet. Det gjør det enklere for investorer å beregne om deres investering vil gi avkastning.
Når Trumps tollpolitikk endres nesten fra dag til dag, forsterkes usikkerheten i markedet.
Dette fører til at investorer blir bekymret, blant annet for at inntjeningen til selskapene på børsen kanskje faller. Da vil færre kjøpe aksjer, og de som eier aksjer, kan prøve å selge dem raskt. Når mange prøver å selge samtidig, men få vil kjøpe, faller prisene på aksjene – og selskapet blir mindre verdt.
Kort fortalt: tilbud og etterspørsel, rett og slett.
Så hva bør jeg gjøre?
Selv om det kan være skummelt når markedet faller, er det viktig å huske at slike svingninger er normale. Historisk sett har markedet alltid kommet seg opp igjen etter nedgangstider. Så dersom du sparer i fond, tenk langsiktig. Det kan til og med være lurt å fortsette å spare jevnt og trutt, og ikke la deg styre av kortsiktige svingninger.
Så for å konkludere:
Selv om det kan være fristende å selge når markedet faller, er det smartere å holde hodet kaldt, sitte stille i båten og tenke langsiktig.

Er du forelder til en konfirmant?
Gode råd om fondssparing for konfirmanter.

Fondssparing i urolige tider
Derfor lønner det seg å gjøre ingenting.