Hvordan spare penger som student?
Studentlivet er ofte en stor omveltning av livet. Ikke bare skal du studere, noe du aldri har gjort før, men for mange vil det være første gang at man flytter ut av familiehjemmet og for seg selv.
Og studenttilværelsen er utvilsomt annerledes enn å bo hjemme på loftstua. Du oppdager fort at du må huske å kjøpe inn alt du skal spise, og at klærne dine på en merkelig måte ikke vasker seg selv.
Et annet svært viktig aspekt med det å begynne å studere, er at du må passe på økonomien din på en helt annen måte. For plutselig må du ta stilling til ord som “husleie” “abonnementsavgift” og “nettleie”. Her er det viktig at du tidlig får et klart bilde av økonomien din, og oversikt over hva du kan og ikke kan bruke penger på.
Her kommer et par tips fra oss om hva du bør og kan gjøre for å unngå tom lommebok i slutten av måneden.
1 - Sett opp budsjett
Ja, vi vet. Det er utrolig kjedelig. Men det er det beste tipset vi kan gi deg. Sett opp hvor mye du forventer å betale i faste utgifter som husleie, månedskort på buss, internett, telefon etc. Sett en grense på hvor mye du kan bruke på mat. Det å ta med seg matpakke i stedet for å kjøpe ferdig lunsj er et godt eksempel på hva du kan spare mye på.
Etter at alt dette har blitt ført inn i budsjettet, vil du se hvor mye penger du har til overs til smågodt og julebrus.
2 - Finn det riktige stedet å bo
Bosted er den dyreste utgiftsposten knyttet til det å være student. Dessverre er det en nødvendighet om du ikke vil bo under en bro, eller i en pappeske. Her er det penger å spare ved å bo sammen med andre, alternativt litt unna bykjernen. Husk å spare opp penger til depositum.
3 - Planlegg handling og unngå dyre varer
Sett opp ukeplan på hva du skal spise og prøv innledningsvis å handle kun en gang i uka. Dette gjør at du ikke skeier ut og plutselig får lyst på å bruke hundrevis av kroner på en dyr middag. I tillegg er det lurt å droppe dyre vaner. Røyking og snusing er noe av det dyreste du kan gjøre.
4 - Kjøp brukte bøker
Pensumbøker er også en dyr investering. Hvem bryr seg vel om sidene er bladd i fra før? Kjøper du brukt får du ofte bøkene til halve prisen.
Artikkelen fortsetter under bildet
5 - Ikke lån mer enn du må, og unngå kredittlån
Dette går litt videre fra budsjetteringen. Jo mer du låner, desto mer må du betale tilbake hver måned. Ingenting er dyrere enn kredittlån, så det å bruke kredittkortet til forbruk er ikke det smarteste. For renten går fort.
6 - Bruk studentrabatten for hva det er verdt
Bruk en liten innsats og finn ut hvilke studentrabatter som er aktuelle for deg. Ofte er det treningssentre som kan gi både 10 og 20% rabatt. Hva er rabatten på kollektivtrafikk for eksempel?
7 - Deltidsjobb
Som student kan du tjene inntil rundt 195 000 NOK før du mister studielånet ditt. Så i dagens økonomi er en deltidsjobb noe som i aller høyeste grad vil spe på lommeboka og unngår at du må leve på lut og kaldt vann til neste utbetaling fra lånekassen.
Trenger du hjelp til å sette opp budsjett? Vi har laget en budsjettmal til deg!
Last ned budsjettmalen her
Utenlandsk pengespill?
Derfor bør du tenke deg om to ganger før du spiller.
På denne måten begynner du å spare i 2025
Nytt år, nye sparemuligheter!