Slik sparer du egenkapital

Hvordan bør du gå frem for å spare egenkapital til din første bolig?

Å spare til egenkapital slik at du kan kjøpe din første bolig, kan for mange virke som en lang og nesten umulig sak. Ikke alle har mulighet til å få hjelp fra foreldre eller har noen særlig stor sparekonto med penger fra før. 

Det er likevel fullt mulig å starte boligsparing på egen hånd, men det krever at man er målbevisst og motivert. Disiplin er et viktig nøkkelord i denne sammenhengen.

 

Hvor mye egenkapital trenger jeg for å kjøpe bolig?

I Norge er bankene forpliktet å forholde seg til Boliglånsforskriften. Den sier at kravet på egenkapital er 15% av kjøpesummen til boligen. Dette betyr at:

  • Dersom du skal kjøpe bolig til kr. 2.000.000,- må du ha spart kr. 300.000,- i egenkapital
  • Dersom du skal kjøpe bolig til kr. 3.000.000,- må du ha spart kr. 450.000,- i egenkapital
  • Dersom du skal kjøpe bolig til kr. 4.000.000,- må du ha spart kr. 600.000,- i egenkapital

I tillegg så må man betale en dokumentavgift på 2,5% av boligens salgsverdi. Unntaket er for andelsleilighet og aksjeleilighet.

Les mer om de ulike begrepene i den lille boligordboken her

 

Hvordan burde jeg spare egenkapital?

  • Prioriter å etablere gode sparevaner
    For å lykkes krever det at du er disiplinert og prioriterer sparing i hverdagsøkonomien din. Sparingen din vil gå mye raskere dersom du prioriterer å spare jevnt over tid, istedenfor noe sparing her og noe sparing der.
  • Sett deg konkrete sparemål
    Hvilken bolig ser du får deg at du kommer til å kjøpe? Hva koster den? Hvor mye egenkapital trenger jeg da?
  • Opprett fast sparing i nettbanken
    Finn ut hvor mye du må spare i måneden for å nå sparemålet ditt. Her vil hvor mye du kan spare variere mye ut i fra inntekt og utgifter du har i måneden. Deretter kan du sette en fast sum som overføres til boligsparing i måneden. Dette er et genialt tiltak som gjør at du ikke trenger å bruke energi på sparing fordi det går av seg selv.
    Ekstra tips! Sett opp den faste sparingen samtidig som du får utbetalt lønn - da går det av seg selv og pengene er ute av synet. 
  • Bli bevisst på dine utgifter
    Sett opp et budsjett så du ser hvilke utgifter du har i måneden. Hvor kan du kutte ned på kostnadene? Er det nødvendig å kjøpe den nye jakka? Må jeg være på restaurant hver uke? Kanskje må du i en periode kutte ned på luksusen for å få til å sette av ekstra til sparingen.
    Last ned vårt eksempelbudsjett og kom igang her
  • Er det mulig å øke inntektene dine?
    Dersom det ikke holder å kutte ned på utgiftene, må du gjøre grep for å få mer penger inn. Er det mulig å ta ekstravakter på jobb? Har du mulighet til å ta en helgejobb ved siden av? Kan du forhandle til høyere lønn der du jobber i dag? Kan du få mer utbetalt dersom du skifter jobb? Kan du selge ting du ikke bruker?

 

Hvor bør jeg spare til egenkapital?

Er du under 34 år? Start med sparing i BSU!

BSU (Boligsparing for ungdom) er den smarteste måten å starte med sparing til egenkapital. En BSU-konto har bankens beste rente, gir deg skattefordeler og fordeler den dagen du skal kjøpe bolig. Hvert år kan du spare inntil 27.500,- kr og få inntil 5.500,- kr i skattefradrag. Pengene du sparer på en BSU er likevel øremerket til boligkjøp, og du har ikke mulighet til å ta ut pengene til noe annet enn boligkjøp.

Les mer om sparing i BSU her

 

Fondssparing eller sparing på sparekonto?

Etter man har fylt opp sin BSU-konto, er neste steg å spare videre enten i fond eller på en sparekonto.

Her må man finne ut når man tenker at man har spart nok egenkapital - 1 år, 2 år eller 5 år?

  • Fondssparing (sparehorisont på minimum 3-5 år)
    Å spare i fond innebærer større risiko enn å spare på en sparekonto. Verdien på pengene har svingninger og krever at man har is i magen i perioder hvor aksjemarkedet går dårligere. Derfor bør man ha en sparehorisont på minimum 3-5 år dersom man ønsker å spare i fond. Historisk sett vet vi at ved langsiktig sparing gir fondssparing større gevinst enn når man sparer på bankkonto, men her er det en risiko å ta fordi det er ingen garantier for noe som helst.
    Les mer om fondssparing
  • Sparekonto
    Å ha sparekonto i banken innebærer liten risiko. De fleste velger å spare i en banksparekonto når de sparer til egenkapital.
    Les mer om de ulike sparekontoene våre her

 

 

Sparing til egenkapital kan ta tid, men dersom du er strukturert og disiplinert er sjansen stor for at din boligdrøm blir virkelig. 

Ønsker du en prat med en rådgiver for råd som er tilpasset deg og din økonomi, kan du alltid kontakte din rådgiver i banken eller vårt kundesenter for å avtale møte.

Ta kontakt med vårt kundesenter

Finn en rådgiver for å booke møte

Drømmer du om å kjøpe bolig?

Vår kunderådgiver Martin tar gjerne en prat med deg og gir deg gode råd for hvordan du oppnår du boligdrøm.