Over 150.000 nordmenn rammes av diaré på ferie hvert år, ifølge tall fra Finansnæringens hovedorganisasjon. Det er ingen morsom opplevelse, og kan ødelegge det som skulle vært en hyggelig tur. Dessverre er det ikke uvanlig at også andre ting rammer oss i ferien, alt fra beinbrudd til mer alvorlige tilstander som hjerteinfarkt eller blodpropp.
Spørsmålet er om du vet hva du skal gjøre dersom du eller noen du er sammen med, blir syke når dere er ute og reiser?

Beregn og bestill reiseforsikring


Husk helsekort

Først og fremst – har du skaffet deg Europeisk helsetrygdkort? Dette er et viktig kort å ha med seg, da det viser at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i alle EU/EØS-land på samme vilkår som innbyggerne i det landet du er på besøk i.
Helsetrygdkortet kan du bestille på helsenorge.no, eller ved å ringe 800HELSE (800 43 573).
Det finnes også en app med info om kortet og nødvendig helsehjelp i Europa. Det heter «European Health Insurance Card» og finnes både for Apple, Windows og Android.

- Men husk – mange land har ikke det samme offentlige helsevesenet som vi er vant med. Helsekortet vil for eksempel ikke gjelde på et privat sykehus. Det er derfor viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg, sier Bjørn Steen, produktansvarlig i Eika Forsikring.

Din venn i nøden

Et annet viktig kort å ta med seg på ferie, er derfor forsikringskortet. Der står telefonnummer direkte til alarmsentralen til SOS International.

- SOS International er Eikas forlengede arm. De hjelper nordiske reisende overalt i verden gjennom en døgnåpen alarmsentral, hvor erfarne koordinatorer sitter klare 24 timer i døgnet, året rundt, forklarer Steen.

Å ha kontakt med disse er derfor helt avgjørende ved legebesøk eller sykehusinnleggelse fordi de vet hvilke sykehus som gir deg seriøs behandling. Det er nemlig ikke «bare bare» å orientere seg på et fremmed sted når du er syk og kanskje redd.

- Tilbakemeldinger fra våre kunder er at det var en trygghet å få hjelp fra SOS International. De har både kunnskap om lokale leger og sykehus, og snakker ofte også et skandinavisk språk, noe som er trygt for en som er syk, sier Steen.

Hva skjer ved sykehusinnleggelse?

Fører sykdom eller skade til sykehusopphold, eller utgiftene overstiger 5.000 kroner, må du ta kontakt med SOS International. Det kan nemlig være andre rutiner i forhold til innleggelse på sykehus i landet du nå oppholder deg. Mange norske foreldre opplever for eksempel at barna har blitt innlagt på sykehus for ting som aldri hadde ført til innleggelse i Norge.

- Vår samarbeidspartner SOS sørger for at du får den behandlingen du skal ha, verken mer eller mindre, understreker Steen.

Når du er i gang med et behandlingsopplegg, er det viktig å gjøre som legen sier. Følg den foreskrevne behandlingen, og følg legens anvisninger, er rådet fra Eika.

- Og husk at du alltid får en skriftlig bekreftelse fra legen på stedet - både dersom det handler om reiseavbrudd, men også på nødvendigheten av utgiftene, sier Steen.

Avbrutt reise

Reiseforsikringen i Eika gir deg nemlig kompensasjon når ferien går i vasken fordi du blir sittende på do. Men dette gjelder kun fra den dagen du besøkte legen.
- Dette er det viktig å være klar over. Har du vært dårlig i mange dager før du gikk til legen, får du kun kompensasjon gjeldende fra første gang du oppsøkte lege, forklarer Steen.

Kompensasjon for avbrutt reise gis ved sykehusopphold i utlandet, akutt sykdom og alvorlig ulykke med varighet mer enn 3 døgn – vel og merke dersom dette fører til at du må holde deg på hotellrommet eller i leiligheten. Da får du tilbake penger for både reise og opphold, tilsvarende de dagene du ikke får benyttet deg av. I tillegg erstattes betalte utflukter, arrangementer og billetter som du ikke får benyttet deg av, med inntil 2.000 kroner.

Reiseforsikringen erstatter også innbetalte beløp for reise og opphold dersom du eller noen i din nærmeste familie blir syk før reisen starter.

Ta også å ta vare på kvitteringer fra legebesøk, medisiner og andre utgifter relatert til sykdommen.

- Skal skadeoppgjøret gå mest mulig smertefritt, må vi ha dokumentasjonen i orden. Men blir utgiftene store, er det også mulig å ta kontakt med oss direkte. Da kan vi gjøre opp via telefon, sier Steen.

Meld skade her

Får jeg igjen feriedagene?

Å få ferien ødelagt av sykdom, er ikke morsomt. Og særlig ikke dersom du i tillegg blir syk før du drar, og dermed ikke kommer avgårde i det hele tatt.

En liten trøst er at du ifølge Ferieloven har krav på å få igjen de tapte feriedagene senere samme ferieår. Du får én dag per virkedag du er syk, inkludert lørdager. Det betyr at dersom du har vært syk fra tirsdag til søndag, får du fem feriedager tilbake.

For å få krav på dette må du være 100 prosent arbeidsufør, og sykdommen må dokumenteres med legeerklæring enten fra den utenlandske legen eller legen din hjemme.

Det spiller ingen rolle om du har avlyst ferien på grunn av influensa, eller har ligget på et hotell i Hellas med matforgiftning.

Dette er vår reiseforsikring

Husk at du også kan bestille reiseforsikring via Mobilbanken. Last ned Mobilbank